Cofnij

Tiger Twix

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty

Sprzęt

  • Blender

Składniki
  

  • Ciasto
  • 1 ½ szklanki mąki z orzechów tygrysich 170g
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego 55g
  • 2 łyżki syropu klonowego można zastąpić stewią – proporcje według instrukcji na opakowaniu słodzika
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 jajo M
  • Kilka kropli ekstraktu z wanilii ja używam firmy Nielsen-Massey
  • Masa orzechowa
  • 2/3 szkl naturalnego organicznego masła orzechowego bądź migdałowego może być z kawałkami orzechów/migdałów
  • 1/3 szkl syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • Ekstrakt z wanilii
  • Szczypta soli
  • Ganache:
  • 200 g organicznego mleka kokosowego – 4 łyżki gęstej części i odrobina rzadkiej części ja używań Real Thai w zielonej puszce
  • 50 g kakao ok.4 łyżki
  • Kakao kruszone do dekoracji
  • Można dosłodzić np. stewią ja nie dosładzam

Instrukcje
 

  • Ciasto:
  • Składniki na ciasto łączymy, dobrze zagniatamy. Ciasto może się kleić do rąk ale wystarczy umyć ręce żeby bez problemu rozłożyć ciasto w foremce (tu wielkości 19cmx19cm).
  • Ciasto wyłożone w foremce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. C i pieczemy przez ok.20 min. Czas pieczenia zależy od piekarnika, jeśli po 20 min ciastko jest blade to musimy potrzymać je dłużej aż będzie widocznie zarumienione.
  • Masa orzechowa:
  • Wszystkie składniki dobrze sobą połączyć przy użyciu blendera.
  • Masło orzechowe najlepiej jest rozprowadzić najpierw z syropem klonowym przy użyciu łyżki.
  • Potem dodajemy olej kokosowy i blendujemy.
  • Jednolitą masę wykładamy na upieczony i wystudzony spód.
  • Ganache:
  • Mleko podgrzewamy w rondelku ale nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy z palnika i pozwalamy mu lekko ostygnąć. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do jednorodnej konsystencji. Gotowy ganache wylewamy na ciastko i obsypujemy kruszonym kakao. U mnie wersja nie dosładzana ale jeśli ktoś zdecyduje się na słodką polewę to można uzyć stewii lub ksylitolu. W przypadku ksylitolu dodajemy go bezpośrednio do zimnego mleka tak żeby podczas podgrzewania zdążył się ksylitol rozpuścić.

Uwagi

Chciałabym zaznaczyć że blender powinien mieć dużą moc, ja używam blendera ręcznego o mocy 1000W.