Cofnij

Półkruche z wiśniami i budyniem

Czas gotowania 40 minuty

Składniki
  

  • 230 g mąki z orzechów tygrysich
  • 65 g mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżki
  • 65 g mąki kokosowej ok. 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru kokosowego
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego
  • 2 duże jaja L
  • 700 ml mleka kokosowego Real Thai
  • 170 ml wody
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g ksylitolu
  • Można dodać aromat np. waniliowy albo pomarańczowy

Uwagi

Ciasto półkruche
230 g mąki z orzechów tygrysich
65 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki)
65 g mąki kokosowej (ok. 3 łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g cukru kokosowego
150 g masła klarowanego
1 łyżka jogurtu kokosowego
2 duże jaja L
Jaja i cukier kokosowy dobrze ubijamy na gładką pianę, do rozpuszczenia się cukru. Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie, do tego dajemy masło klarowane, jogurt kokosowy i masę z jajek i cukru. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki aby „odpoczęło”.
Połową ciasta wykładamy spód formy i wstawiamy do piekarnika na 15 min w temp. 170st. C.
A drugą połowę ciasta mrozimy.
Budyń kokosowy
700 ml mleka kokosowego Real Thai
170 ml wody
80 g mąki ziemniaczanej
25 g ksylitolu
Można dodać aromat np. waniliowy albo pomarańczowy
Mleko kokosowe i ksylitol podgrzewamy do rozpuszczenia się ksylitolu.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 170 ml wody. Po dokładnym rozrobieniu przelewamy do zagotowanego mleka kokosowego i cały czas mieszamy aż zrobi się budyń.
Na podpieczony spód wykładamy owoce, na to wylewamy budyń i kruszymy wyjętą z zamrażalnika część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min w temp 170 st. C.
Ciasto po wystudzeniu możemy oprószyć kakao. Najlepiej wstawić je do lodówki żeby budyń się ładnie stężał.