PALEO ucierane ciasto z owocami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
- 3 jaja L
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g cukru kokosowego
- sok z połowy cytryny
- Szczypta soli do ubijania białek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30 g mąki z tapioki
- 150 g mąki z orzechów tygrysich
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Owoce wedle uznania. U mnie truskawki rozmrożone przez noc na sicie tak żeby pozbyć się nadmiaru wody.*
Białka ubijamy osobno. Do drugiego naczynia wkładamy żółtka, olej kokosowy, cukier kokosowy, cynamon, sok z cytryny i ucieramy aż cukier się częściowo rozpuści. Do masy dodajemy obie mąki, mieszamy i na końcu dodajemy ubite białka. Dokładnie ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy do blaszki 20×20 wykładamy na wierzch owoce i pieczemy w piekarniku przez 45 min w temp. 170 st C gora dół.
na wodzie która odciekła z truskawek ja zrobiłam galaretkę dodając tylko żelatynę. Wyszła przepyszna 🙂