FAQ najczęstsze pytania

O to nas najczęściej pytacie 🙂

Nasza mąka z orzechów tygrysich to nie tylko naturalnie bezglutenowy produkt. Cała linia produkcyjna do produkcji tej mąki jest wolna od wszelkich zbóż nawet tych bezglutenowych. Pomimo bezwzględnej czystości linii technologicznej każda partia naszej mąki jest badana w akredytowanym laboratorium na zawartość glutenu. Badanie jest wykonywane aby zaspokoić potrzebę klienta. Jest ono dostępne dla każdego, wystarczy do nas napisać na adres sohofoodpl@gmail.com, a badanie zostanie przesłane mailem.

Orzechy tygrysie to nazwa zwyczajowa, są to bulwy czyli warzywa korzeniowe. Nie są w ogóle spokrewnione z orzechami i mogą być spożywane przez osoby z alergią na orzechy. Są więc najlepszym rozwiązaniem dla każdego w tym również rodziców dzieci z alergią na orzechy. Posiadają one więcej białka niż pozostałe warzywa z tej grupy ale mniej niż orzechy. To bardzo smaczna i pożywna przekąska  🙂

Te bulwy z powodzeniem mogą być jedzone na surowo. Mąka jest surową postacią orzechów tygrysich i możną ją w surowej postaci dodawać np. do jogurtu.

Należy jednak pamiętać ze surowe orzechy tygrysie zawierają składniki antyodżywcze, takie jak np. fityniany, które mogą blokować wchłanianie pewnego procenta witamin i minerałów.

Aby zwiększyć przyswajalność witamin i minerałów można je namoczyć, ugotować lub piec.

Tak samo jest w przypadku orzechów, możemy je zjadać na surowo i większość ludzi zjada na surowo ale moczenie zwiększa ich wartość odżywczą.

W przypadku chorób z autoagresji organizmu takich jak np. Hashimoto, RZS, łuszczyca niektóre substancje z pożywienia są wyjątkowo szkodliwe. Jedną z takich substancji są lektyny. Gluten jest jedna z lektyn, dlatego wielu naturoterapeutów i dietetyków zdecydowanie zaleca eliminacje glutenu przy chorobach z autoagresji. Lektyny znajdują się w wielu produktach roślinnych natomiast nie ma ich w orzechach tygrysich 🙂

Słodki smak mąki z orzechów tygrysich w większości przypadków dyskwalifikuje ją jako produkt do dań wytrawnych. Natomiast chleb z dodatkiem tej mąki jest przepyszny. Kalafior polany masłem z mąką z orzechów tygrysich użytych zamiast bułki tartej również smakuje znakomicie. Podsumowując przydatność jej w daniach wytrawnych zależy jednak od indywidualnego smaku kucharza. Należy tylko pamiętać że ma ona słodkawo orzechowy posmak

Mąka z orzechów tygrysich nie zawiera glutenu, co oznacza ze nie jest lepka, można zastąpić nią mąkę pszenną 1:1 ale należy pamiętać o dodaniu produktów które wspomogą lepkość ciasta, do takich produktów należą: jaja, siemię lniane, babka jajowata, banan, puree z jabłek….

Orzechy tygrysie jako warzywo korzeniowe zawierają sporą ilość węglowodanów natomiast ogromna ich część to błonnik. Dzięki czemu jak i dzięki zawartości przeciwutleniaczy wspierają obniżenie cholesterolu i utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Błonnik w orzechach tygrysich jako prebiotyk karmi mikrobiom w jelitach. Te mikroby pomagają w tworzeniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są naprawdę istotne w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i obniżają stan zapalny.

Dieta ketogeniczna jeśli jest stosowana ścisle według zasad ogranicza węglowodany nawet do 30-20 g węglowodanów netto na dobę. Orzechy tygrysie w 50g zawierają ok 15g węglowodanów netto. Dla większości przypadków będzie jednak zawierała zbyt duża ilość węglowodanów żeby mogła być zaakceptowana. Natomiast jest idealna na dietach paleo czy optymalnej, które zakładają również spożywanie niewielkiej ilość węglowodanów (ok. 80g netto na dobę) ale nie aż tak niską jak dieta ketogeniczna.

Osoby z problemem jakim jak SIBO, mogą odczuwać wzdęcia, po zjedzeniu zbyt dużej ilość orzechów tygrysich. Poza tym każdy może się nimi z przyjemnością zajadać.

Jeśli wciąż masz pytania

    Wypełnienie formularza oznacza, że podane w nim dane osobowe będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi, jeśli Twoje pytanie będzie odnosić się do naszych usług w odpowiedzi możemy przedstawić Ci ofertę.

    Shopping Cart