Opis
Bezglutenowe organiczne Psyllium – to rozpuszczalny błonnik otrzymywany z oczyszczonych nasion babki lancetowatej (Plantago ovata). Jest to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który przechodzi przez przewód pokarmowy bez wchłaniania. Psyllium jest źródłem błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Konieczne jest jednak zwiększenie podaży płynów. Psyllium wiąże ze sobą wodę i kilkakrotnie zwiększa swoją objętość, przyspieszając w ten sposób perystaltykę i przemieszczanie niestrawionych resztek pokarmowych i toksyn.
Psyllium wpływa na:
– prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit.
– prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
– poziom lipidów
Psyllium można stosować w zupach, sosach, jogurtach, wypiekach lub jako składnik musli itp.
Wartości odżywcze na 100 g
- Wartość energetyczna: 789 kJ / 189 kcal
- Tłuszcz: 0,6 g
- w tym tłuszcze nasycone: 0,1 g
- Węglowodany: 1,7 g
- w tym cukry: 0,2 g
- Błonnik: 85,2 g
- Białko: 2,4 g
- Sól: 0,1 g