Opis
Mąka kokosowa jest uzyskiwana przez mielenie odtłuszczonego miąższu kokosa. Mielona w Polsce przez firmę Olejowy Raj, więc mamy pewność, że jest to produkt jednoskładnikowy i w 100% naturalny.
Wartość odżywcza
Mąka kokosowa jest bogata w błonnik (9,8 g na 100 g)- ma dziesięć razy więcej błonnika niż mąka pszenna, a dodatkowo ma wyższą zawartość białka od mąki pszennej. Świetnie się sprawdza jako produkt alternatywny w jadłospisie osób, z nietolerancją glutenu, cukrzyków czy też alergików. Zalecana jest przy diecie niskowęglowodanowej, ze względu na śladową obecność węglowodanów. Dietetycy wskazują, że dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno stanowić od 20 do 35 gramów, dlatego też włączenie do swojej diety, mąki kokosowej pozwoli na uzupełnienie jego niedoborów w organizmie.
Dobre rady
Zamieniając mąkę pszenną na kokosową, dodaj podwójną ilość płynów.
W wypiekach na 1/2 szklanki mąki kokosowej potrzebujesz 6 jajek i 1/2 szklanki płynu.
Mąka kokosowa doskonale sprawdzi się do:
– wypieku bezglutenowych ciast, ciasteczek, pieczywa
– smażonych naleśników
– panierowania mięs i warzyw
– zagęszczania zup i sosów
– koktajli i smoothie
Certyfikat bezglutenowy
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wiec może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię.
Nr licencji: PL-095-002
Kraj pochodzenia produktu: Indonezja