Składniki
Sprzęt
Method
- Ciasto:
- Składniki na ciasto łączymy, dobrze zagniatamy. Ciasto może się kleić do rąk ale wystarczy umyć ręce żeby bez problemu rozłożyć ciasto w foremce (tu wielkości 19cmx19cm).
- Ciasto wyłożone w foremce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. C i pieczemy przez ok.20 min. Czas pieczenia zależy od piekarnika, jeśli po 20 min ciastko jest blade to musimy potrzymać je dłużej aż będzie widocznie zarumienione.
- Masa orzechowa:
- Wszystkie składniki dobrze sobą połączyć przy użyciu blendera.
- Masło orzechowe najlepiej jest rozprowadzić najpierw z syropem klonowym przy użyciu łyżki.
- Potem dodajemy olej kokosowy i blendujemy.
- Jednolitą masę wykładamy na upieczony i wystudzony spód.
- Ganache:
- Mleko podgrzewamy w rondelku ale nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy z palnika i pozwalamy mu lekko ostygnąć. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do jednorodnej konsystencji. Gotowy ganache wylewamy na ciastko i obsypujemy kruszonym kakao. U mnie wersja nie dosładzana ale jeśli ktoś zdecyduje się na słodką polewę to można uzyć stewii lub ksylitolu. W przypadku ksylitolu dodajemy go bezpośrednio do zimnego mleka tak żeby podczas podgrzewania zdążył się ksylitol rozpuścić.
Uwagi
Chciałabym zaznaczyć że blender powinien mieć dużą moc, ja używam blendera ręcznego o mocy 1000W.