Spód:

  • 90g banana
  • 60g oleju kokosowego
  • 40g tapioki
  • 160g naszej mąki z orzechów tygrysich Sohofood.pl
    Banana z olejem kokosowym blendujemy blenderem, dodajemy obie mąki i mieszamy na początku łyżką a na koniec zagniatamy ręką ciasto. Ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w piekarniku w temp 160 st przez okolo 15 – 20 min w zależności od piekarnika.
    Potrzebujemy słoiczek dżemu z czarnej porzeczki z dużą ilością pektyn, konsystencja musi być stała. Można też zrobić swój dżem z czarnej porzeczki w sezonie, dodając do porzeczek tylko pektynę. Na upieczony i wystudzony spód wykładamy cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
    Poza sezonem polecam dżem z czarnej porzeczki firmy Łowicz 100% owoców, ma on zdecydowanie obniżoną ilość cukru w porównaniu do innych dżemów które można znaleźć na rynku.

Składniki na masę:

  • 1 puszka mleka kokosowego z duża zawartościa tłuszczu, chodzi o to żeby to mleko było gęste.
  • 120g czekolady 85%
  • 2 łyżki ksylitolu opcjonalnie, dla tych którzy lubią słodkie, ja do masy nie daje żadnego słodzika
  • aromat pomarańczowy lub sproszkowana suszona skórka pomarańczowa
    W rondlu podgrzewamy mleko kokosowe i wsypujemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu, jeśli ktoś zdecyduje się na dosłodzenie musu. Zdejmujemy z „ognia” mleko i dopiero wtedy dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę i aromat pomarańczowy i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Jak masa jest już jednolita , odstawiamy ja do wystudzenia. Wystudzoną masę wylewamy na spód tarty wyłożony dżemem porzeczkowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.
    Ja dekoruje tarte kandyzowana skórką pomarańczowa, ale tu jest dowolność 🙂

To ciasto to nie tylko zwykły kawałek słodyczy do kawy. Jest pyszne ale przede wszystkim bogate w niezbędnych dla zdrowia i urody substancje.
Pektyny w czarnej porzeczce nie tylko wspierają organizm w usuwaniu metali ciężkich ale jako błonnik sprawiają że glukoza jest wolniej uwalniana do krwi chroniąc tym samym przed cukrzycą typu 2. W orzechach tygrysich poza przyjemnym słodkawo orzechowym smakiem jest ogromna ilość błonnika prebiotycznego, dzięki któremu nakarmimy nasz mikrobiom wspierając pracę mitochondriów. Olej kokosowy i mleko kokosowe dzięki zawartości kwasu laurynowego mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpierwotniakowe. Kakao natomiast jest pełne przeciwutleniaczy ale też bogate w zdrowe tłuszcze no i co każdy wie poprawia humor 😀
Kawałek tego ciasta to prawdziwy SUPERFOOD.