3 jaja L
100g oleju kokosowego
50g cukru kokosowego
sok z połowy cytryny
Szczypta soli do ubijania białek
½ łyżeczki cynamonu
30g mąki z tapioki
150g mąki z orzechów tygrysich
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Owoce wedle uznania. U mnie truskawki rozmrożone przez noc na sicie tak żeby pozbyć się nadmiaru wody.*

Białka ubijamy osobno. Do drugiego naczynia wkładamy żółtka, olej kokosowy, cukier kokosowy, cynamon, sok z cytryny i ucieramy aż cukier się częściowo rozpuści. Do masy dodajemy obie mąki, mieszamy i na końcu dodajemy ubite białka. Dokładnie ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Przelewamy do blaszki 20×20 wykładamy na wierzch owoce i pieczemy w piekarniku przez 45 min w temp. 170 st C gora dół.

  • na wodzie która odciekła z truskawek ja zrobiłam galaretkę dodając tylko żelatynę. Wyszła przepyszna 🙂