Opis
W naszym sklepie wszystkie dostępne oliwy są wysoko polifenolowe. Według nas najważniejszym aspektem spożywania oliwy jest właśnie zawartość w niej polifenoli. Poza tym oczywiste właściwości zdrowotne oliwy to zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z czego na szczególną uwagę zasługuje kwas oleinowy, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych. To „oliwa długowieczności”.
Zbiory: październik 2023
Kolor: jasnozielony
Kwasowość: 0,12% wyjatkowo niska kwasowość!!
Ilość polifenoli: 428 mg/kg
Smak tej oliwy jest dobrze zbalansowany, gorzko pikantny.
Zapach: zielonego banana i jabłek.
Pochodzenie: Andaluzja (Jaén)
Termin ważności: luty 2026
Ogromny wpływ na jakość i wartości prozdrowotne oliwy ma cały proces jej powstawania, począwszy od plantacji, zbiorów poprzez wyciskanie i butelkowanie. Wszystko to odbywa się w gajach oliwnych i tłoczniach należących do rodziny Galves-Gongalez w rejonie Sierra Morena w Hiszpanii. W procesie powstawania oliwy z oliwek bardzo dużą rolę odgrywa czas. Dotyczy to zarówno samego momentu zbioru jak i czasu, który upływa od zebrania owoców do ich zmielenia na sok. Aby oliwa z oliwek miała największą wartość zarówno zdrowotną jak i cieszyła nas swoim aromatem i smakiem, oliwki są zbierane w ściśle określonym momencie na etapie wczesnej fazy dojrzałości na przełomie października i listopada. Moment zbioru definiuje ich pikantny smak, który świadczy o wysokiej zawartości polifenoli. Im pikantniejsza tym więcej w niej polifenoli. Sam zbiór odbywa się w bardzo szybkim tempie, by już w ciągu dwóch godzin od jego rozpoczęcia oliwki trafiły do olejarni na sortowanie i dalsze wyciskanie soku. Szybki proces oraz niska temperature tłoczenia ( poniżej 21 stopni ) daje nam doskonały produkt klasy Premium, zachowując maximum wartości, aromatu oraz pożądaną dla produktów Premium – niską kwasowość na poziomie około 0,1% w zależności od rodzaju oliwy.
Oliwy Oro Bailen ze względu na swoją jakość są oliwami bardzo często nagradzane medalami na międzynarodowych konkursach.