Biszkopt:

· 5 dużych jaj
· 80 g ksylitolu
· 160 g mąki z orzechów tygrysich
· pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli jest taka potrzeba)
· 1 łyżka mąki ziemniacznej lub tapioki
· 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Do nasączania:

· 250 ml zaparzonej w ekspresie kawy
· 4 łyżki amaretto

Krem:

· 4 żółtka z dużych jajek
· 500g maskarpone
· 25g ksylitolu
· 1 łyżka amaretto

Kakao do wykończenia ciasta.

Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta, robimy espresso, żeby zdążyło ostygnąć jak biszkopt będzie gotowy do nasączenia.
Pamiętamy o tym żeby wszystkie składniki miały tą samą temperaturę.

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Jajka w skorupkach należy umyć i wyparzyć.
  2. Z 5-ciu jaj oddzielamy białka i żółtka do osobnych naczyń.
  3. Do miski z żółtkami dodajemy ksylitol i miksujemy aż ksylitol się rozpuści a masa stanie się prawie biała.
  4. Dodajemy aromat migdałowy, mieszamy.
  5. Do masy dodajemy naszą bezglutenową mąkę z orzechów tygrysich, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  6. Ubijamy białka w osobnym naczyniu na sztywną pianę.
  7. 1/3 ubitej piany z białek dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy mikserem dokładnie na małych obrotach.
  8. Dodajemy resztę piany i delikatnie łyżką mieszamy całość.

Masę przekładamy do formy, u mnie jest to forma 27cm x 19cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st C i pieczemy przez około 20 – 25 min.

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt aby wystygł.

Przygotowanie masy:

  1. Jajka w skorupkach należy umyć i wyparzyć.
  2. Z 5-ciu jaj oddzielamy białka i żółtka do osobnych naczyń.
  3. W tym przepisie użyjemy tylko żółtek. Do naczynia z żółtkami dodajemy ksylitol i miksujemy aż ksylitol się rozpuści a masa stanie się prawie biała.
  4. Dodajemy amaretto i mieszamy z masą. Małymi partiami dodajemy mascarpone i dokładnie na małych obrotach miksujemy krem.

Biszkopt należy przekroić wzdłuż. Pierwsza część ciasta nasączamy kawą z amaretto i wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i wykładamy drugą połowę kremu. Na wierzch posypujemy kakao, najlepiej surowym 🙂