Orzechy tygrysie. Co to takiego?
Orzechy tygrysie (inaczej migdały ziemne, chufa czy cibora jadalna) to w rzeczywistości nie są orzechy, ale małe bulwy rośliny Cyperus esculentus (warzywa korzeniowe).
Znane i konsumowane są już od ponad 4000 lat.
Choć w Polsce jest dopiero odkrywana Cyperus esculentus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w prehistorycznym i starożytnym Egipcie, gdzie była ważnym pożywieniem. Suche bulwy znaleziono również pochowane w egipskich grobowcach.
Bulwy cibory jadalnej były spożywane albo gotowane w piwie, pieczone lub przygotowywane jako słodycze z bulw mielonych z miodem. Uprawa rośliny pozostawała wyłącznie w Egipcie.*
Sposób uprawy a szczególnie zbiory tych bulw to był proces żmudny i zabierający dużo czasu. Chodzi o logistykę zbierania tysięcy bulw wielkości wyłuskanego orzecha laskowego. Przy niewielkiej pomocy nowoczesnych maszyn roślina odzyskuje popularność. Każdy może wyhodować własne orzechy tygrysie, jeśli ma tylko ochotę i kawałek ogródka :-).
Orzechy tygrysie mają lekko słodki smak, dzięki czemu doskonale komponują się z deserami i słodkimi napojami. Smak jest podobny do mąki migdałowej, ale jest nieco słodszy. Bogate są w skrobię oporną, bez wątpienia działają jak prebiotyk. Jedna porcja około 30g produktu zawiera 40% zalecanego dziennego spożycia błonnika i jest bogata w żelazo, magnez, cynk oraz witaminy E i C. Warzywa te są naturalnie bezglutenowe i przyjazne dla paleo oraz są bezpieczne dla osób unikających orzechów i kokosów.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyperus_esculentus
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g | |
Wartość energetyczna | 1838,4 kJ/ 439,8 kcal |
Tłuszcze | 28,2 g |
nasycone | 4,2 g |
Węglowodany | 43 g |
Cukry | 12,3 g |
Białko | 7 g |
Błonnik | 11,7 g |
Sól | 0,06 g |
Arginina | 1401 mg |
Witamina E | 5,2 mg |
Witamina B9 kwas foliowy | 141 µg |
Wapń | 14,75 mg |
Magnez | 88,4 mg |
Potas | 57 mg |
Fosfor | 240 mg |
Cynk | 1,92 mg |
Żelazo | 5,19 mg |