Oliwa Frantoio Oro Bailén 500 ml 2023/24

70,50 

Na stanie

Kategoria:

Opis

Tegoroczne zbiory!

W naszym sklepie wszystkie dostępne oliwy są wysoko polifenolowe. Według nas najważniejszym aspektem spożywania oliwy jest właśnie zawartość w niej polifenoli. Poza tym oczywiste właściwości zdrowotne oliwy to zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z czego na szczególną uwagę zasługuje kwas oleinowy, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych. To „oliwa długowieczności”.

Zbiory: październik 2023

Kolor: zielony

Kwasowość: 0,17%

Ilość polifenoli: 650 mg/kg

Smak tej oliwy jest dobrze zbalansowany z delikatnie wyczuwalną goryczką i ostrością . W początkowej fazie słodki, wyczuwalne smaki owocowe.

Zapach: aromaty owoców, warzyw i suszonych owoców.

Pochodzenie: Andaluzja (Jaén)

Termin ważności: kwiecień 2025

Ogromny wpływ na jakość i wartości prozdrowotne oliwy ma cały proces jej powstawania, począwszy od plantacji, zbiorów poprzez wyciskanie i butelkowanie. Wszystko to odbywa się w gajach oliwnych i tłoczniach należących do rodziny Galves-Gongalez w rejonie Sierra Morena w Hiszpanii. W procesie powstawania oliwy z oliwek bardzo dużą rolę odgrywa czas. Dotyczy to zarówno samego momentu zbioru jak i czasu, który upływa od zebrania owoców do ich zmielenia na sok.  Aby oliwa z oliwek miała największą wartość zarówno zdrowotną jak i cieszyła nas swoim aromatem i smakiem, oliwki są zbierane w ściśle określonym momencie na etapie wczesnej fazy dojrzałości na przełomie października i listopada. Moment zbioru definiuje ich pikantny smak, który świadczy o wysokiej zawartości polifenoli. Im pikantniejsza tym więcej w niej  polifenoli. Sam zbiór odbywa się w bardzo szybkim tempie, by już w ciągu dwóch godzin od jego rozpoczęcia oliwki trafiły do olejarni na sortowanie i dalsze wyciskanie soku. Szybki proces oraz niska temperature tłoczenia  ( poniżej 21 stopni ) daje nam doskonały produkt klasy Premium, zachowując maximum wartości, aromatu oraz pożądaną dla produktów Premium – niską kwasowość na poziomie około 0,1% w zależności od rodzaju oliwy.

Oliwy Oro Bailen ze względu na swoją jakość są oliwami bardzo często nagradzane medalami na międzynarodowych konkursach.